Ik heb een dokter in Marokko: de beleving van ziekte en dood in andere culturen   €   

Type: Enkele les of taak

Omschrijving: De videofilm ‘Ik heb een dokter in Marokko’ laat op indringende wijze zien hoe patiënten van niet-westerse afkomst omgaan met ziekte en dood. De film geeft een bijzondere inkijk in gewoonten en geloofsovertuigingen bij ziekte, in verwachtingen jegens de zorg(verleners) en rituelen rond het levenseinde.
De film volgt allochtone patiënten en hun familie in Nederland, maar speelt zich tevens af in een Marokkaanse kliniek. De verschillen zijn groot. In de verhouding tussen arts en patiënt bijvoorbeeld, in de rol van de familie of in het brengen van slecht nieuws.
‘Ik heb een dokter in Marokko’ is geen blauwdruk voor het omgaan met patiënten uit andere culturen. Daarvoor is elke patiënt en elke cultuur te verschillend. Doel is om mensen die in de zorg (gaan) werken een verrijkend beeld te geven van een andere beleving en verwachting van zorg.
Onder andere geschikt om te gebruiken bij onderwijs gericht op aandacht voor diversiteit bij palliatieve zorg. (€ 12,50 inclusief verzendkosten).

Pharos stelt gratis werkvormen ( MBO en HBO) ter beschikking die horen bij deze film. Voor het mbo https://www.pharos.nl/kennisbank/palliatieve-zorg-twee-werkvormen-bij-de-dvd-ik-heb-een-dokter-in-marokko/ en voor het hbo https://www.pharos.nl/kennisbank/palliatieve-zorg-zeven-werkvormen-voor-de-dvd-ik-heb-een-dokter-in-marokko/
Toolbox-ID: 740

Ontwikkelaar: Pharos

Laatst bijgewerkt: 2014

Medium:
  • Video of animatie
  • Website

Onderwerpen:
  • Communicatie
  • Symptoombestrijding
  • Zelfzorg

Opleidingsniveau:
  • Niet ingevuld
Ga naar materiaal