Virtual Patient/Virtuele Patienten Proactieve zorgplanning

Type: Bron of onderdeel van les

Omschrijving: Virtual patients (VPs) zijn onderwijsmaterialen waarin authentieke klinische scenario’s worden gesimuleerd via een computerprogramma. De Pasemeco projectgroep heeft vier van deze VP’s gemaakt rondom palliatieve zorg, die onderwijsgevers naar eigen inzicht kunnen inzetten in het curriculum. Deze VP’s maken deel uit van de leerlijn Advance Care Planning (ACP).

In een VP neemt de student de rol in van zorgprofessional: zij neemt een anamnese af, doet fysiek onderzoek en neemt diagnostische en therapeutische beslissingen. Het programma geeft inzicht in de reacties van de patiënt, waarop studenten een diagnose stellen en het bijbehorend behandelplan formuleren. Via VP’s kunnen studenten oefenen met klinische redeneervaardigheden, waarbij zij kennis en informatie moeten integreren om tot een diagnose of behandelplan te komen. Ze bieden een veilige, interactieve omgeving waarin de student kan werken aan redeneer- en probleemoplossend vermogen. Ze dagen immers uit tot nadenken.

Het specifieke doel van de Pasemeco VP’s, als onderdeel van de leerlijn Advance Care Planning (ACP), is het oefenen van de redeneervaardigheden op de vier dimensies van palliatieve zorg. Ook wordt gekeken wat de invloed kan zijn van aspecten uit verschillende dimensies op het te voeren beleid.

VP 1. De heer De Vries – deel 1
De heer de Vries, 68 jaar, komt op spreekuur vanwege kortademigheid met bijbehorende klachten, waaronder dyspnoe en lichamelijke uitputting.
VP 2. De heer De Vries – deel 2
Als vervolg op VP 1 komt meneer De Vries nu op de SEH binnen met een ernstige exacerbatie van zijn COPD.
VP 3. Mevrouw Lievens
Mevrouw Lievens, 48 jaar, opgenomen op de afdeling Neurologie naar aanleiding van de gevolgen van tumorgroei in de wervelkolom en uitvalklachten in het been. Een forse progressie ten opzichte van 5 maanden geleden. Laat stadium kanker is bereikt.
VP 4. Mevrouw Eelders
Mevrouw Eelders, 75 jaar, weduwe sinds 8 jaar, zorgafhankelijk door ernstig hartfalen en afgenomen mobiliteit bij osteoartrose. De verzorging heeft visite van de arts gevraagd omdat mevrouw Eelders extreem kortademig is.
Toolbox-ID: 3170

Ontwikkelaar: Pasemeco

Laatst bijgewerkt: 2021

Medium:
  • Software/tool

Onderwerpen:
  • Proactieve zorgplanning

Opleidingsniveau:
  • HBO/Bachelor
  • Master

Gebruikslicentie:
Ga naar materiaal