Moeders springen niet van flats- documentaire over uitzichtloos psychisch lijden en het euthanasiebeleid

Type: Bron of onderdeel van les

Omschrijving: Documentaire (55:20 min) over de maatschappelijke gevolgen van een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patiƫnten en de taboes omtrent zelfdoding. Er wordt het verhaal verteld van de moeder van regisseur Elena Lindemans, die al gedurende lange tijd worstelt met een ondraaglijk psychisch lijden. Zij vraagt daarom om euthanasie, maar haar verzoek wordt niet in behandeling genomen. Hierop pleegt zij zelfmoord door van een flat te springen.
In de documentaire gaat Elena terug naar de wanhoopsdaad van haar eigen moeder. Ze denkt samen met haar familie terug aan het lijden van haar moeder en hoe de dag van haar zelfmoord verliep? Elena gaat ook in gesprek met de bewoners van deze flat: Hoe tekende die sprong het leven van deze mensen? Ze zoekt uit waarom haar huisarts, de psychiater noch de afdelingshoofd psychiatrie destijds haar moeder niet wilden helpen en vraagt hen of ze dit nu wel zouden doen met de wetenschap van nu.

Deze documentaire kan worden ingezet om studenten te laten reflecteren of met ze te bediscussiƫren over manieren van rouwverwerking, tentamen suicide, en de wetgeving omtrent euthanasie bij psychisch lijden.
Toolbox-ID: 2787

Ontwikkelaar: 2Doc

Laatst bijgewerkt: 2014

Medium:
  • Video of animatie

Onderwerpen:
  • Palliatieve zorg en organisatie
  • Stervensfase
  • Zelfzorg

Opleidingsniveau:
  • Niet ingevuld
Ga naar materiaal