Zorg rond het levenseinde voor mensen met Alzheimer of een andere vorm dementie

Type: Bron of onderdeel van les

Omschrijving: Een informatief boekje voor familie en naasten van mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Besproken wordt hoe dementie zich in het algemeen naar het einde toe ontwikkelt en wat voor inzichten of vraagstukken hier bij kunnen komen kijken. Op deze manier ontstaat er meer inzicht in de mogelijke problemen in de laatste levensfase. Daarnaast is er informatie over de behandelmogelijkheden in deze fase. Deze handreiking legt de nadruk op palliatieve zorg. Dit is een benadering die zich richt op het comfort van de patiënt, ofwel ‘kwaliteit van leven’. De gedachte hierbij is dat vredig sterven beter is dan het lijden verlengen. In de handreiking gaat het vooral over de medische zorg en zorgkundige aspecten van palliatieve zorg.

Dit boekje is speciaal samengesteld voor familie en naasten. Maar ook voor zorgprofessionals is het een waardevolle handreiking. Bijvoorbeeld om de familie en naasten bij te staan met informatie na een gesprek.
Toolbox-ID: 2355

Ontwikkelaar: UNO-VUmc

Laatst bijgewerkt: 2011

Medium:
  • Tekstueel

Onderwerpen:
  • Stervensfase
  • Symptoombestrijding

Opleidingsniveau:
  • Niet ingevuld
Ga naar materiaal

Verwant materiaal: