Kiss and cry (speelfilm vanuit patiëntperspectief)​   €   

Type: Bron of onderdeel van les

Omschrijving: Deze Hollywoodfilm (95 min) is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Carley Allison. Carley is een opkomende en veelbelovende kunstschaatster. Op 17-jarige leeftijd krijgt zij progressieve last van hoesten en benauwdheidsklachten. Zij wordt naar aanleiding hiervan tweemaal foutief gediagnosticeerd, eerst met astma en daarna melanoom op trachea. Uiteindelijk blijkt het een zeer zeldzame vorm van kanker, tracheasacroom, te zijn. Deze film neemt de kijker mee vanaf de klacht, via diagnostische proces, tot aan de behandeling (tracheastomie, chemotherapie) met al zijn bijwerkingen.
De nadruk van deze film ligt met name op de impact van de ziekte en alle emoties en gedachten die gedurende het gehele proces van diagnostiek en behandeling op komen bij de patiënt. Er wordt ook ingegaan op de emoties en gedachten van de verpleegster die haar telkens voorziet van de chemokuren. Deze film besteedt tevens veel aandacht aan het copingsmechanisme is van hoofdpersoon, Carley.

Deze film kan gebruikt worden als aanleiding om met studenten in gesprek te gaan over terminaal ziek zijn en omgaan met de (naderende) dood bij jongeren, copingsstrategieën en zingeving.
Toolbox-ID: 1723

Ontwikkelaar: Quiver, Mythic Productions Inc

Laatst bijgewerkt: 2017

Medium:
  • Video of animatie

Onderwerpen:
  • Palliatieve zorg en organisatie
  • Symptoombestrijding
  • Zelfzorg

Opleidingsniveau:
  • Niet ingevuld
Ga naar materiaal

Verwant materiaal: