Wit (speelfilm vanuit patiëntperspectief)   €   

Type: Bron of onderdeel van les

Omschrijving: Wit is een speelfilm (95 minuten) gebaseerd op het gelijknamige, met een Pulitzerprijs bekroonde, toneelstuk van Margaret Edson. De film Wit gaat over een professor in Engelse taal en literatuur, Vivian Bearing, die het lesgeven en haar leven perfect onder controle heeft. Totdat op een dag blijkt dat ze ovariumcarcinoom heeft. Vivian ondergaat een slopende, langgerekte en experimentele behandeling. Acht maanden lang moet ze de touwtjes uit handen geven. Ze is niet langer een lerares, maar een leerobject voor anderen. De film laat zien hoe Vivian in deze periode reflecteert op haar emoties en reacties op de behandelingen en belangrijke gebeurtenissen in haar leven. Uiteindelijk ontdekt ze dat je het de slappe koord tussen leven en dood slechts met 'wit' (geestigheid, esprit) kunt bewandelen. In de film zien we ook haar behandelaars: Dokter Jason Posner, die alleen dokter wil zijn; verpleegster Susie Monahan, de enige in het ziekenhuis die echt zorgt voor Vivian en haar menselijke kant laat zien; en dokter Harvey Kelekian, de hoofdarts die gewoon resultaten wil, ongeacht wat ze zijn.

Deze film is geschikt als uitgangspunt om studenten te laten reflecteren en/of bediscussiëren over levenseinde en hun rol en houding daarbij.
Toolbox-ID: 1676

Ontwikkelaar: Warner Bros Home Entertainment

Laatst bijgewerkt: 2001

Medium:
  • Video of animatie

Onderwerpen:
  • Communicatie
  • Stervensfase
  • Zelfzorg

Opleidingsniveau:
  • Niet ingevuld
Ga naar materiaal

Verwant materiaal: